Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți la Antena 3, că nu vede certificatul verde ca un instrument de combatere a pandemiei de Covid-19 și mizează mai degrabă pe recâștigarea credibilitatea românilor în a-i convinge fără să fie constrânși să se vaccineze.
„Domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una științifică, una cu un fundament pe zona medicală și nu o abordare dură. Dacă nu încercăm să câștigăm credibilitatea românilor în această problemă nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie, sunt aproape doi ani de zile de când vorbim. Este evident că va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât timp va dura, nu sunt specialist”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a afirmat că Rafila a venit cu o propunere legislativă care are menirea de bloca presiunea pe zona sanitară, în special din zona ATI. El a precizat că trebuie analizată foarte bine abordarea transmiterii comunitare a Covid-19.
„Rafila a venit cu o propunere legislativă Stop-COVID fundamentată științific, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai bună. Există și discuții dacă este constituțional sau neconstituțional, dacă sunt eficiente sau neeficiente anumite măsuri, însă ele trebuiesc luate cel puțin în zona de transport în comun. E clar că în transportul în comun se transmite cel mai ușor şi trebuie găsită o formă”, a declarat șeful PSD.
Marcel Ciolacu a declarat că nu are încredere că certificatul verde că poate fi un instrument real în limitarea efectelor pandemiei, deși Alexandru Rafila susținea tocmai contrariul.
„Eu nu cred în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este în Parlament, legea propusă de PNL prevedea un singur articol obligativitatea vaccinării medicilor, iar noi nu a fost de acord”, a spus Ciolacu.
Președintele social-democraților consideră că sunt alte măsuri care pot fi luate pentru a limita efectele valului cinci al pandemiei de Covid-19.
Dar sunt multe alte măsuri pe care le putem lua pentru a preveni să nu ajungem în situația din valul 4. Eu nu am cerut colegilor mei să intrăm la guvernare ca să avem dispute. Dacă își doresc din nou o coaliție acum au avut cu USR eu le urez succes”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că adoptarea certificatului verde este în sarcina Parlamentului, iar întârzierea adoptării acestui document nu putea frâna valul cinci al pandemiei de Covid-19 provocat de Omicron.
Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă.
Ministrul susține că certificatul de vaccinare ar fi ajutat la frânarea creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19.
De evitat nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valul cinci va fi diferit, pentru că una e să ai 25.000 sau 50.000 de cazuri într-o zi și alta e să ai o creștere a numărului de cazuri… 5.000, 6.000, 7.000, 9.000 urmată de o descreștere. Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea numărului de cazuri și ar fi ferit sistemul sanitar care nu ar fi fost pus în pericol”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.